Wartburgin linna - Ritari Jörgin piilopaikka

Wartburgin linna on yksi Saksan kuuluisimmista keskiaikaisista linnoista Eisenach nimisessä kaupungissa. Myös Martti Luther ja Elisabet Thüringeniläinen yhdistetään tähän linnaan.

Historiasta tunnettujen henkilöiden majapaikka

410 metrin korkuisella kukkulalla sijaitseva linna perustettiin vuonna 1067 ja se toimi Thüringenin maakreivien hallintopaikkana vuoteen 1440 asti. Linna on kutsunut historiasta kuuluisia henkilöitä luokseen asumaan. Se tunnetaan nimittäin Martin Lutherin salaisena majapaikkana vuodesta 1521 vuoteen 1522, jona aikana hän käänsi Uuden testamentin saksaksi. Luther asui linnassa salanimellä “Ritari Jörg”.

Toinen linnan kuuluisuuksista oli Herman I:n aikana linnaan lähetetty unkarilainen prinsessa Erzsébet, josta tuli myöhemmin Elisabet Pyhä. Hänet oli kihlattu maakreivin vanhimmalle pojalle ja tämän kuoltua Elisabeth naitettiin pojista toiseksi vanhimmalle. Hän sai kolme lasta ja jäi leskeksi 20-vuotiaana, minkä jälkeen hän keskittyi auttamaan köyhiä ja sairaita. Linnassa Elisabet ehti asua vuosina 1211–1228.

1999 Unescon maailmanperintökohteeksi

Watrburgin linna valittiin vuonna 1990 Unescon maailmanperintökohteeksi kulttuurillisin valintaperusteluin. Linnassa vierailee vuosittain 350 000 vierailijaa. Linna on parhaimmillaan kesällä, mutta myös joulun aikaan linna on kovassa käytössä - siellä nimittäin järjestetään historialliset joulumarkkinat jokaisena adventtiviikonloppuna. Lisäksi linnan suuressa juhlasalissa järjestetään tunnelmallisia joulukonsertteja.

Tärpit:

  • Wartburgin kaupunki sai vuosisatojen ajan elantonsa kaivoksista. Nyt uusi potku on kuitenkin matkailussa Martti Lutherin muodostuessa brändiksi
  • Linnasta on tullut miljoonille luterilaisille pyhiinvaelluskohde

Etäisyys Travemündesta: 441 kilometriä (4h 39min)