The Romantic Road - nimi kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

Romanttinen tie Saksassa lupaa kulkijalleen noin 400 kilometriä pelkkää romantiikkaa. Ja sitä Baijerin halki kulkeva tie onkin.

Suosittu turistireitti jo vuodesta 1950

Romantische Straße, suomalaisittain romanttinen tie on houkutellut kulkijoita jo yli puoli vuosisataa. Se alkaa Würzburgista ja päättyy Füsseniin. 400 kilometrin mittainen reitti kulkee Main-joen varrella, Keski-Saksan viinialueilta kohti lumisia Alppeja. Samalla reitti on myös Saksan vanhin matkailureitti.

Romantiikan lisäksi tällä tiellä kulkijaa hemmottelevat vaihtelevat maisemat. Matkan varrelta löytyy pieniä kyliä, linnoja ja kartanoita kuin myös niiden raunioita ja paljon kaunista maisemaa varmasti jokaisen matkailijan makuun. Reitin varrella on yhteen 27 kylää tai kaupunkia tutustuttavana.

Reitin nimi kertoo sinulle kaiken mitä matkalta kuuluu tietää

Saksassa on reilusti nimettyjä reittejä. Mutta romanttinen tie, mitä tämä tuo mieleesi? Se ei voi tarjota muuta kuin romantiikkaa vuosikymmenten ajalta. Jo nimi tuo ilmi reitillä olevan tunnelman.

Romanttinen tie on tunnettu sekä saksalaisten että muualta tulevien turistien kulkureittinä. Matkan varrella voi pysähtyä muun muassa seuraavissa romanttisen kaupungin leimalla tunnetuissa kaupungeissa.

Heidelberg on tunnettu kauniin puutarhan koristamasta Heidelbergin linnasta. Kaupunki on etenkin ulkomaalaisten opiskeljoiden suosima vaihtokohde ja oivalinen kohde vaikka perhelomalle. Kaupunki tarjoaa mainiot ostosmahdollisuudet, runsaasti ravintoloita ja viinin ystävälle upeat puitteet tutustua viinitiloihin, sekä paikallisiin viiniravintoloihin. Lisäksi iltavalaistus Heidelbergissä on vertaansa vaille.

Rothenburg sijaitsee Tauber-joen laaksossa ja on yksi Saksan rakastetuimmista käyntikohteista. Historiallinen keskusta on kuin postikortin kuva vanhasta Keski-Euroopasta: kapeat kujat, tiiviisti rakennetut koristeelliset ristikkotalot kukkaistutuksineen. Kaupunki ei juurikaan ole muuttunut 400 vuoteen ja tempaakin matkailijan samantien mukaan 1600-luvulle.

Augsburg on Baijerin vanhin kaupunki, jonka historia ulottaa Rooman vallan aikoihin asti. Kaupunkia pidetään yhtenä Saksan historiallisesti merkittävimpänä kaupunkina, kuin myös yhtenä kauneimpana. Keskiaikaista Augsburgia ympäröivät suuret patolaitokset ja yhtenäinen kaupungin muuti, josta on vieläkin nähtävillä monia osia.

Romanttinen tie soveltuu myös perheen pyöräretkeksi

Autolla reitin voi kulkea muutamassa päivässä. Mikäli haluat tutustua paremmin Baijerin kiireettömään tunnelmaan, kannattaa reitin kulkemiseen varata aikaa jopa viikko tai kaksi. Reitin voi kulkea myös pyöräillen tai jopa jalkaisin. Se on opastettu ja merkitty päästä päähän niin pyöräilijälle kuin patikoijallekin, joten liikkuminen on helppoa. Välimatkat kylien ja kaupunkien välillä ovat lyhyitä, joten ilman autoa matkaavan on helppo mitoittaa päiväetapit sopivan pituisiksi ja aina tarvittaessa löytyy levähdyspaikka. Myös majoituspaikkoja löytyy etenkin kesän sesonkiaikaan reilusti reitin varrelta.

Tärpit:

  • Etenkin viinin ystävälle hyvä reitti kuljettavaksi. Matkalla voi pysähtyä esim. Taubertalin viinimaisemiin päiväksi jos toiseksikkin.
  • Mikäli tiellä ei saanut linnoista tarpeeksi, sijaitsee Disneyn prinsessalinnojen esikuva Neuschwanstein reitin päätepisteestä Füssenistä vain kivenheiton päässä.
  • Matkan voi yhdistää myös aktiivilomaan vaihtuvien maisemien vuoksi.

    Etäisyys Travemündesta: Aloituspisteeseen Würzburgiin 584 km (5 t 27 min), sekä päätepisteeseen Füsseniin 880 km (8 t 6 min).