Eisenach - historiasta tunnettujen herrojen majapaikka

Martti Luther, Johann Sebastian Bach ja Elisabet Thüringeniläinen. Mitä yhteistä näillä kolmella nimellä on? Ne kaikki liittyvät jollain tapaa Eisenachiin.

Thüringenin metsän pohjoisreunan kaupunki, jossa sijaitsee myös Wartburgin linna

Eisenach on kaupunki, joka liitetään moneen historian suureen nimeen. Siellä sijaitsee talo, jossa Martti Lutherin sanotaan asuneen kouluvuosinaan. Myös Johann Sebastian Bachin juuret ulottuvat kaupunkiin - Bach nimittäin syntyi Eisenachissa ja tämä talo toimii nykyään Bach-museona.

Wartburgin linna - Eisenachin kuuluisin nähtävyys

Wartburgin linna on yksi Saksan kuuluisimmista keskiaikaisista linnoista. Eisenachissa, 410 metrin korkuisella kukkulalla sijaitseva linna perustettiin vuonna 1067 ja se toimi Thüringenin maakreivien hallintopaikkana vuoteen 1440 asti.

Linnassa asui unkarilainen prinsessa Elisabet Thüringeniläinen, josta tuli myöhemmin Elisabet Pyhä. Myös Luther asui linnassa salanimellä “Ritari Jörg” vuodesta 1521 vuoteen 1522, jonka aikana hän käänsi Uuden testamentin saksaksi. Linna valittiin vuonna 1999 Unescon maailmanperintökohteeksi.

Kaupunki tunnetaan myös auto- ja varaosateollisuudesta. BMW:llä ja Boschilla on siellä tehtaat, sekä myös Opel on tullut Wartburgin tehtaan tilalle.

Tärpit:

  • Wartburgin linna valittiin vuonna 1999 Unescon maailmanperintökohteeksi.
  • Linnan mukaan on saanut nimensä 1956–1991 valmistettu Wartburg-auto.
  • Eisenachissa käydessä et varmasti ole huomaamatta paikallista herkkua, bratwurstia.
  • Mikäli matkaat kaupunkiin marraskuussa, et varmasti tule ohittamaan Lutherin syntymäpäivää. Sitä vietetään kodikkaassa museossa joka vuosi perinteisin menoin: lyhtykulkueen jälkeen nautitaan hehkuviiniä ja tietysti bratwursteja.

Etäisyys Travemündesta: 432 km (4 t 29 min)